Cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, varují na webu Deník diabetika lékaři. Až dvakrát vyšší riziko pro diabetiky potvrdila americká studie z loňského roku, která sledovala trendy ve zdraví zubů během posledních 40 let. Příčinou je cukr, který škodí zubům nejen v potravě, ale i „zevnitř“ z organismu.
Zvýšená hladina cukru v krvi usnadňuje vznik zánětů a infekcí. A to v samotných zubech i v dásních. Právě jejich dlouhodobé a pozvolné poškozování může časem vést ke zhoršení kvality tkání obklopujících zub a k odhalení zubních krčků. Tím klesá pevnost ukotvení zubů a zároveň stoupá riziko zubního kazu.
Lékaři se shodují, že výsledky americké studie lze vztáhnout i na ostatní vyspělé země včetně Česka. Pokud diabetici chtějí mít zdravý chrup, měli by si hlavně držet v normě svůj krevním cukr.
Další doporučení v oblasti péče o zuby jsou pro diabetiky stejná jako pro zbytek populace. Především by si měli čistit zuby dvakrát denně a dbát nikoli na dobu, ale na důkladné odstranění zubního plaku. Měli by používat měkčí zubní kartáčky a čistit směrem z dásně na zub, nikdy obráceně.
Měli by se vyvarovat sladkostí, zejména v období mezi jídly. Jíst vyváženou stravu bohatou na vitamín C, vápník a bílkoviny. Rozhodně by měli vynechat agresivní bělicí kúry a měli by pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Zdravotní pojišťovny platí preventivní prohlídku u dentisty dvakrát do roka.
4.4.2016zdroj: ČTK