Jen zhruba čtvrtina Češek a Čechů podle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju sleduje při nakupování složení potravin a tato informace je pro ně důležitá při rozhodování o koupi výrobku. Novinářům to dnes řekla místopředsedkyně Společnosti pro výživu a garantka iniciativy Jana Dostálová. Radí těm, kdo chtějí kupovat výrobky vhodné pro zdravý životní styl, aby údaje na obalech četli a naučili se, které jsou pro ně důležité.

Čtení složení potravin/ilustrační foto

V průzkumu odpovídalo na konci loňského roku 8316 lidí. Více než čtvrtina uvedla, že se snaží co nejvíce zařazovat transmastné nenasycené kyseliny (TFA). „Jde o nepochopení, tyto tuky je třeba naopak co nejvíce omezovat. Jejich konzumace má nepříznivý vliv při vzniku cukrovky, obezity a ischemické choroby srdeční,“ uvedla profesorka na Vysoké škole chemicko-technologické Dostálová.

V malém množství, které je například v mléčných výrobcích, podle ní tak problematické nejsou. „Horší je jejich výskyt v částečně ztužených olejích. Následně se objevují v trvanlivém a jemném pečivu, polevách, náhražkách čokolád a potravinách smažených na přepáleném tuku,“ varovala.

Podle odborných doporučení má ve stravě být třetina tuku nasycených a dvě třetiny nenasycených, ty jsou hlavně rostlinného původu, jsou i v tuku ryb. „Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro náš organismus nezbytné. Jedná se o tzv. omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které jsou v rybách, lněných semenech či řepkovém oleji,“ uvedla.

Při nákupu potravin by lidé měli sledovat energetickou hodnotu, obsah tuků, sacharidů, bílkovin, vlákniny a soli. U tuků by měli dát pozor na podíl nasycených mastných kyselin, protože zvyšují hladinu cholesterolu. U sacharidů pak sledovat podíl jednoduchých sacharidů. Jejich nadbytek je příčinou nadváhy, obezity i zubního kazu.

Průměrný denní příjem vlákniny by měl být 25 gramů, v Česku je to jen 12 gramů – hodně vlákniny mají celozrnné výrobky, jáhly či oves. Doporučeno je denně sníst pět kusů zeleniny a ovoce. Příjem soli by neměl převýšit pět gramů za den, Češi spotřebují trojnásobek. Nadbytek soli zvyšuje tlak, což vede k rozvoji nemocí srdce a cév, zadržuje vodu v těle, přispívá k řídnutí kostí a zvyšuje riziko rakoviny žaludku.
Doporučení pro průměrného spotřebitele za den

maximální tolerovaný příjem rizikových živin
-nasycené mastné kyseliny 20 gramů
-transmastné kyseliny 2 gramy
-přidané cukry 50 gramů
-sůl 5 gramů
doporučený denní příjem 25 gramů
-vláknina

Zdroj: iniciativa Vím, co jím a piju

23.1.2015

zdroj: ČTK


Další články

Na přehled všech zpráv