Čeští vědci umějí vyrobit látku butyrát, která je součástí střevní mikroflóry. Mohla by pomoci při zánětech střev a dalších nemocech, kdy je ho nedostatek, nebo zlepšit cukrovku. Petr Ryšávka, který výzkumný tým vedl, o tom informoval v tiskové zprávě.
Butyrát je sůl kyseliny máselné, která by měla být ve střevech obsažena přirozeně. Produkují ji střevní bakterie. Dokáže obnovit celistvost střevní sliznice, snížit pronikání obsahu střev do sliznice i krve a podílet se na tlumení chronických zánětů ve střevech.
„Námi dodávaný butyrát se chová v organismu naprosto přirozeně. Buňkám střevní sliznice pomáhá a působí na ně příznivě, stejně jako přirozený butyrát. Základní podmínkou tohoto úspěchu byla speciální úprava látky, tak, aby doputovala na žádoucí místo a cestou nebyla nijak poškozena,“ uvedl Ryšávka. Látka se musí uvolnit až ve střevech. Odolnost vůči agresivním žaludečním šťávám a pH žaludku zajišťují speciálně upravené tobolky.
Působení butyrátu na záněty střev může být podle Ryšávky prevencí rakoviny, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Těmito záněty střev, u nichž lékaři neznají příčinu, trpí v Česku asi 40.000 lidí. V roce 2015 přibylo v Česku podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky 7872 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Ryšávka je zakladatelem firmy Pharmaceutical Biotechnology, která se věnuje vývoji probiotik. Tyto živé bakterie jsou v poslední době populární ve výživě lidí. Přidávají se do jogurtů a jiných mléčných výrobků, a využívají se jako doplňky stravy. Firma získala od Evropské komise výzkumný grant 50.000 eur, v přepočtu téměř 1,3 milionu korun, na vývoj speciálních probiotik pro onkologicky nemocné pacienty, kteří mají poškozenou mikroflóru a hrozí jim až otrava.
9.8.2018zdroj: ČTK