Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají k dětem prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování. Sdělila to Adéla Flejšarová z iniciativy. Podle ministerstva školství je možné, že se požadavky na poskytované výrobky změní. Musí to navrhnout rezort zemědělství, který projekt hájí.

Mléko/ilustrační foto

Podle ministerstva zemědělství mléko obsahuje na 100 ml 4,5 – 4,9 g mléčného cukru – laktózy. „Což znamená, že v krabičce školního mléka je necelých 10 g přidaného cukru, a to plně vyhovuje doporučení, které uvádí Zdravá školní svačina,“ sdělil mluvčí rezortu Hynek Jordán. Podobně je tomu podle něj u zakysaných mléčných výrobků. Smetanové a tvarohové výrobky podle něj o trochu větší obsah cukru mají. „Zde ale jde o množství pouhých 80 g, což v celkové denní doporučené dávce mléka a mléčných výrobků nehraje tak významnou roli,“ vysvětlil mluvčí.

Iniciativa doplnila, že posuzované výrobky vedle vyššího obsahu cukrů a tuků obsahují chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla. „Některá ovocná mléka nemají v sobě ovoce vůbec nebo jen stopové množství a dobarvována jsou karmínem. „Na začátku byla dobrá myšlenka – podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity,“ uvedla lékařka a odborná garantka Skutečně zdravé školy Hana Krejčí.

„V případě přídatných látek je negativně hodnocen obsah zahušťovadla karboxymetylcelulózy, jehož deklarovaný obsah je pouhých 0,02 procenta, a naopak je kritizován nízký obsah kakaa, které je ale podle druhu výrobku deklarováno v množství 1,1 procenta až tři procenta,“ brání projekt Jordán, podle kterého je na školách a rodičích, jaký sortiment mléčných výrobků budou vybírat.

Občanská iniciativa pro hodnocení mléčných výrobků použila doporučení zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina, na kterém spolupracoval se Společností pro výživu.

Evropský parlament navrhl, aby se podpory dočkalo jen neochucené a neslazené mléko. České ministerstvo zemědělství s tím ale nesouhlasí, chce v něm mít více produktů, například sýrů. Ministr zemědělství Marian Jurečka označil na konci srpna návrh parlamentu za nelogický, souhlasili s ním zástupci zemí visegrádské čtyřky.

Ministerstvo školství sdělilo, že se připravují změny, které by měly zajistit úpravu procenta cukrů a tuků v mléčných produktech nabízených v tomto evropském programu. Případné úpravy navrhuje ministerstvo zemědělství a musí je schválit vláda. Úřad také připomněl, že zapojení škol do programu je dobrovolné.

Téma zdravých svačin ve školách se dostalo do popředí v souvislosti s novelou školského zákona, která od září zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech. Stále ale nebylo vymezeno, kterých potravin se konkrétně týká. Vyhláška, kterou připravuje ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví, zatím nebyla dokončena. Ještě není hotov ani metodický pokyn pro ředitele, který by měl formou doporučení vyhlášku dočasně nahradit. Podle dnešního vyjádření ministerstva školství by měl být brzy schválen.

Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že loni vydalo pro školy a školská zařízení doporučení, které obsahuje obecné požadavky na určité potraviny, které jsou nabízeny žákům ve školních automatech a bufetech. Své podklady pro připravovanou vyhlášku ohledně nezdravých potravin resort už předal i ministerstvu školství, doplnila mluvčí zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Program podporující spotřebu mléka na školách fungoval v jednodušší formě už před rokem 1989, znovu pak odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999, od roku 2001 se o projekt stará Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také unie.

Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol. Žáci si na výrobky také přispívají. Podle SZIF dotace na mléčné výrobky pro školáky letos mírně vzrostou na 60,5 milionu korun. Z toho 12 milionů korun půjde z evropských zdrojů, zbytek z českého rozpočtu. Loni činila dotace 59 milionů korun.

Podle zemědělského rezortu nejde jenom o podporu větší spotřeby mléka, kdy výrobky pomáhají v prevenci osteoporózy. Program se podle něj zaváděl i kvůli zjištění, že mnoho dětí přijímá méně vápníku a vitamínů A a B2.

11.11.2015

zdroj: ČTK


Další články

Na přehled všech zpráv